17 February 2011

korban?? pengorbanan?? berkorban??


apa yang menariknya tentang pengorbanan? kalau diikutkan pada perkataan ini ianya amat menggerunkan.. korban... secara asasnya korban ini bermaksud hapus.. ermm.. nak hapuskan apa yerk?!! hehehe... semuanya bergantung pada tafsiran dan fahaman akal masing-masing.. dan semuanya boleh ditafsirkan secara ilmiah dan rohaniah.. dan sudah tentu masing-masing akan ketemu jawapan yang dicari..

teman baru lepas membaca kisah rakan-rakan teman yang sudah lama tidak ketemu.. ada yang menjangkau empat lima tahun dan ada pula yang melebihi 20 tahun.. kesemua mereka mempunyai kisah-kisah yang tersendiri, ada yang menginsafkan dan ada yang membawa kita mengimbau pengalaman lalu.. pada teman, inilah seni abstrak dalam fitrah dan kehidupan manusia.. di mana kita tak mampu melihat dan menilai, cuma mengambil sedikit kesempatan untuk cuba merasai pengalaman itu secara virtual.. walaupun hakikatnya tak mungkin akan ada persamaan dengan mereka yang telah benar-benar mengalami dan merasai makna di sebalik pengorbanan itu.

sebagai seorang manusia, rakan-rakan kita terdiri dari pelbagai latar belakang.. teman tak pernah memilih status untuk berkawan.. cuma berhati-hati dengan setiap langah ketika berkawan.. justeru itu rakan-rakan teman datangnya dari pelbagai golongan.. kerana bagi teman dalam berkawan, yang baik kita ambil sebagai panduan dan yang buruk itu kita tetapkan ia sebagai sempadan..

perlukah pengorbanan dalam hidup?

sekarang teman berada jauh dari lingkungan rakan-rakan teman yang bersama-sama merasai nikmat kehidupan sewaktu kecil dan sewaktu meningkat remaja.. terlalu banyak kenangan yang tak akan mungkin teman hapuskan dari minda.. kerana mereka inilah yang teman anggap bukan sahaja sebagai rakan dan sahabat.. malahan bagaikan sebuah keluarga yang besar yang tergarap dengan penuh keindahan.. dan ini tak akan terputus serta akan berkekalan selama mana hayat dikandung badan.. dan bila sahaja terkenang, di dalam hati teman meronta-ronta untuk berada dekat dengan mereka.. agar ikatan kekeluargaan ini terus terbaja.. namun sepertimana teman katakan tadi, ianya lebih kepada pengorbanan..

namun Yanag Maha Esa itu amat memahami keluhan hamba-hambaNya.. dan ditempat yang jauh ini teman dianugerahkan pula dengan rakan-rakan yang mempunyai minat yang sama.. bermula dengan mereka yang berada di jaluran radio amatur, mereka yang berkemahiran mengendalikan 4x4, mereka yang menikmati deruan enjin superbike serta mereka yang sama-sama meminati bidang muzik, maka terhimpunlah rakan-rakan dari kalangan yang berbeza.. dan sudah pastinya sedikit sebanyak mengubat rindu teman pada rakan-rakan sepermainan teman yang nun jauh di sana.. walaupun tak akan sama pengalaman dan kasih sayang yang diberi dan diterima, ianya masih lagi teman syukuri kerana pada teman segala apa yang berlaku tentu ada hikmahnya yang tersendiri...

namun ini juga meninggalkan teman pada satu klausa pertanyaan:
'adakah untuk memiliki sesuatu, maka kita terpaksa berkorban untuk memilikinya?'73 de 9w2DAP....

13 February 2011

dah dua tiga hari demam.. sekarang baru la teman rasa segar sikit.. mungkin disebabkan perubahan cuaca di sebelah pantai timur yang sudah bertukar ke panas terik..(atau mungkin jugak sebab antibodi lemah kot... hehehe).. jadi dalam tempoh tersebut masa teman banyak dihabiskan di rumah melayani tv dan ubat sambil berehat.. nak surf internet tak boleh sebab talian komunikasi nie tak sampai ke rumah.. maklumlah tempat teman tinggal nie agak ke dalam sikit jaraknya. teman cuma berkesempatan surf bila teman di studio sebab di studio teman gunakan streamyx.. tapi bila menjelang tengah malam, kacau bilau jugak line nak dapat.. hehehe..

semalam semasa teman melayari blog rakan-rakan, teman terhenti di satu blog, kepunyaan sahabat baik merangkap abang teman nun jauh di utara.. 9w2FLY @ abg zul.. seronok membaca tulisan-tulisan beliau di blog tersebut. isu semasa yang digarapkan secara spontan dan juga santai seharian yang tak jemu untuk dibaca.. kebetulan kami berkongsi link yang sama- http://ondscene.my/.. sambil membaca sambil beringat tentang keselamatan.. hehe

yang menarik tentang blog abg zul ialah setiap penulisan beliau biasanya disertakan dengan visual-visual yang menarik, yang sudah semestinya berkaitan dengan apa yang ditulis.. gaya penulisan beliau sangat santai dan tidak formal, membolehkan kita tersenyum sendirian sambil memahami maksud yang tersirat, terselit sense of humor yang membuatkan kita tidak bosan untuk membaca.. itu abg zul yang teman kenal sewaktu konvoi ke utara 3@4 tahun lepas..

nie je lah kenangan yang masih tersimpan

berkenalan di kem singkir, kemudian terus menjadi sahabat yang baik.. cuma yang sebetulnya teman sudah lama terputus hubungan dengan beliau.. cuma dalam tempoh seminggu dua nie baru teman dapat track abg zul melalui blog kak yong-9w2YZU.. tambahan pulak kebelakangan nie teman jarang melayari internet dek kerana kesibukan tugas-tugas.. walau apapun teman bersyukur dan gembira walaupun tak berbicara secara langsung, kerinduan itu terubat juga dengan membaca kisah-kisah yang di post kan..

buat abg zul, bukan teman nak menghakimi sesiapa, tetapi teman kagum dengan semangat abg zul yang tak pernah pudar dan masih tak berubah sejak teman mengenali anda.. teruskan dengan penulisan-penulisan yang santai begini kerana teman akan sentiasa setia melayari setiap inci PERJALANANku belum berakhir ini.. keep on going bro.. i'm proud of you....

kerja... kerja... hehehe

73.